“Leuven Bierstad” is de zesde film in een reeks waarin belangrijke hoofdstukken uit de Leuvense geschiedenis in beeld gebracht worden aan de hand van unieke, vaak onuitgegeven historische beelden. Deze beelden, zowel filmbeelden als foto’s, zijn afkomstig uit professionele en particuliere beeldarchieven uit binnen- en buitenland. Naast het delen van deze verhalen, die Leuvens zijn maar tegelijk ook steevast een breder, nationale relevantie hebben, is deze ontsluiting van filmhistorisch erfgoed een belangrijk aspect van dit project.
Meer info vind je ook op de website www.leuvensedocumentaires.be
Deze historische documentaire film, integraal opgebouwd uit archiefmateriaal, vertelt het verhaal van de verovering, bezetting en bevrijding van Leuven tijdens de Tweede Wereldoorlog.
In de tweede helft van de jaren ‘60 barst in Leuven een ongeziene studentenrevolte los die het land doet daveren op haar grondvesten.
Een portret van de muziekscene in Leuven van de vroege jaren ’70 tot de vroege jaren ’80. Aan de hand van interviews met muzikanten, producers, cafébazen, managers en organisatoren.
Hoe de auto (of het ontbreken daarvan) het gezicht van de stad, de stadsinrichting en de omvang van de publieke ruimte in Leuven beïnvloed heeft doorheen de afgelopen 120 jaar.
Oorlogsjournalist Rudi Vranckx vertelt het verhaal van de oorlogsmisdaad die het Duitse leger in Leuven beging in de zomer van 1914.
In 2017 produceerde Fonk vzw, de organisatie achter bovenstaande filmreeks, in opdracht van Erfgoedcel Leuven en 30cc de korte documentaire “150 Jaar Schouwburg“. In 30 minuten krijg je via artiesten, personeel en andere betrokkenen te horen hoe het was om in de Leuvense Schouwburg te komen, er op te treden, er te werken of zelfs te wonen. De menselijke blik op de geschiedenis van een prestigieus gebouw en zijn werking in alle facetten.
Je kan deze documentaire hier GRATIS integraal bekijken.